На 5 юли отбелязваме летен Атанасовден. Празникът поставя началото на периода

...
На 5 юли отбелязваме летен Атанасовден. Празникът поставя началото на периода
Коментари Харесай

Днес е летният Атанасовден! Честито на именниците, да почерпят пак

На 5 юли означаваме летен Атанасовден. Празникът слага началото на интервала на беритба. 

Според националните вярвания на този ден лятото се преполовява. Поверието гласи, че на летен Атанасов св. Атанас облича пълен кожух и отива при Бог с молба да му изпрати зима. 

Светецът се смята за настойник на жътварите и орачите.

Св. Атанасий е роден в към 930 година в град Трапезунд, Мала Азия.

При кръщението бил наименуван Аврамий. На 7 години останал цялостен сирак и бил отгледан от една монахиня, която го научила на съзнателна християнска религия и благодетелен живот. По-късно отишъл при свои родственици в Константинопол, където придобил доста положително обучение, даже станал учител в известна школа. Там се срещнал и с преподобни Михаил Малейн, свещеник на манастира Кимина във Витиния. В неговата обител Аврамий приел монашество с името Атанасий. 

През годините, прекарани в обителта, Атанасий посочил податливост към подвижнически живот и множеството време живял в усамотение и молитва. Затова преподобният Михаил го предложил за свещеник на своя племенник, пълководеца и предстоящ император Никифор Фока. Но скоро Атанасий отново потърсил усамотение, този път на полуостров Атон, където от епохи живеели монаси-отшелници. Никифор Фока, който без значение от поста си имал податливост към аскетски живот, дал обилни средства на своя нравствен ментор, с цел да построи манастир на Атон.

Така през 963 година била основана Великата лавра с необятен храм и здания за събралото се многочислено приятелство. С тази обител се сложило началото на общежителното монашество (за разлика от отшелничеството) на Атон, наименуван след това Света гора.

Преподобният Атанасий не единствено бил добър нравствен дъртак на монасите в обителта, само че и поради огромното си благочестие получил от Бога подарък да прави доста чудеса. С усърдна и гореща молитва той извел изобилна вода до своята лавра. И до момента този извор се назовава на неговото име. Благодатният дъртак приключил земния си път в края на Х век и скоро по-късно почнали да го почитат като светец.

В някои елементи на страната на този ден се дават обредни курбани, раздават се погачи за благоденствие и благодат.  

Според поверията през днешния ден дамите не би трябвало да си навличат гнева на баба Черка, в случай че не желаят тя да почерни дома им. Забранява се домакинска работа. Във всеки дом се коли черна кокошка, която се готви с ориз и се раздава на съседите.

В този ден означаваме и паметта на преподобния Сергий Радонежки Чудотворец, умрял през 1392 година

Имен ден през днешния ден имат Атанас, Атанаска, Наско, Начо, Живко, Живка, Живан, Живана, Траян, Траяна, Таско, Трайко, Трайка. Всички те честват и на 18 януари, когато означаваме Атанасовден.

Източник: БТА
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР